Belépés

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti
Címlap

MÁRCIUS

MÁRCIUS – BÖJTMÁS HAVA – TAVASZELŐ – KIKELET HAVA

Tisztelt Látogatók!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden kedves látogatónknak!!!

MÁRCIUS – BÖJTMÁS HAVA – TAVASZELŐ – KIKELET HAVA
Március az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Március nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják. A 18. századi nyelvújítók szerint a március: olvanos. Az Arvisurák szerint Kikelet hava. A népi kalendárium Böjt máshavának (vagy másképpen Böjtmás havának) nevezi.
március első keddje: a Békehadtest napja
március utolsó vasárnapja: a nyári időszámítás kezdete
A húsvét egy március 22-e és április 25-e közötti vasárnapra esik.
A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek a március hónapba:
Halak (február 19.–március 20.) és
Kos (március 21.–április 19.).
Március folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül a Vízöntő csillagképből a Halak csillagképbe lép.
A március minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év novembere, szabályos években pedig mint a február.
Március a meteorológiai évszakváltások szerint az első tavaszi hónap (csillagászatilag nem hónapváltáskor következik az évszakváltás). Ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban pedig Böjtmás havaként említik. A tavasz első hónapjáról azt mondják: „Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves”, azaz esős áprilist jelez a csapadék nélküli március. S rámutat az egész esztendőre, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.
Nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Épp ezért az ókori Rómában szerencsésnek tartották, ha háborút ez időtájt indították.
Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. A dátum nem jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, még akkor sem, ha ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. Ugyanakkor mégis fontos dátum, a sok meteorológiai mérőhely hónap végén küldi be az elmúlt hónap méréseinek eredményét.
Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet -1 / +2 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 10 / 11 °C, 29-38 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 128-146 óra körül van összesen a hónap folyamán.