Belépés

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti
Címlap

OKTÓBER

OKTÓBER – MINDSZENT HAVA – ŐSZHÓ – MAGVETŐ HAVA

OKTÓBER – MINDSZENT HAVA – ŐSZHÓ – MAGVETŐ HAVA

Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint az október: mustonos. A népi kalendárium Mindszent havának nevezi, a protestánsok pedig gyakran reformáció hónapjának (mivel Magyarországon október 31-én tartják a reformáció ünnepét). Az Arvisurák szerint Magvető hava.

Október első hétfője: Habitat világnap 1986-ban rendezték meg először az ENSZ Emberi Települések Bizottságára (Habitat) utalva.
Október első vasárnapja: az állatok világnapja 1966, 1991 óta tartják Magyarországon is
Október 4-10. között: Űrkutatási világhét (1999)
Október második szerdája: A természeti katasztrófák világnapja
Október második péntekje: a tojás világnapja
Október negyedik hétfője: Iskolai könyvtárak világnapja
Október utolsó munkanapja: Takarékossági világnap
A hónap utolsó vasárnapján a nyári időszámítás vége
Kiegészítések:
A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek októberre:
Mérleg (szeptember 23. – október 22.) és
Skorpió (október 23. – november 21.).
Október folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül a Szűz csillagképből a Mérleg csillagképbe lép.
október utolsó vasárnapján 3 órakor állítjuk vissza az órát egy órával, ami a nyári időszámítás végét és a téli („normál”) időszámítás kezdetét jelenti.
A szökőévek kivételével az október a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a január
Október a 2. őszi hónap a naptár szerint és az 1. teljes őszi hónap csillagászati szempontból. Időjárásunkban e hónapban már jelentős változások következnek be a nyári időszakhoz képest, igaz a hónap elején még jellemzőek a tipikus “vénasszonyok nyara” vagy más néven “indián nyári” napok.
A népi időjóslás szerint október, azaz Mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. S a jövő tavaszra is jövendöl: úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Ha októberben még meleg van, annak a „böjtje” egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont enyhe január fog kárpótolni.
Ebben a hónapban jelennek meg jellemzően az első fagyos hajnalok, kezdetben csak talaj mentén, később már 2 méteres magasságban is.Egyre gyakoribbak a hajnali ködfoltok, melyek a hónap második felében már gyakran makacsan megmaradnak a délutáni órákig vagy esetleg egész nap. Feltehetőleg éppen ezek miatt, illetve amiatt, hogy ebben a hónapban már jóval többen és többet kényszerülünk sötétben közlekedni ez a hónap kiugróan magas baleseti statisztikával rendelkezik. Egy, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által készített statisztika szerint az október a legbalesetveszélyesebb hónap. Kétszer annyi baleset következik be általában, mint februárban, ami ugyanezen kimutatás szerint a legkevésbé balesetveszélyes.z
Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet 4 / 7 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 15 / 18 °C, 26-48 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 142-170 óra körül van összesen a hónap folyamán.